Докажано е дека белиот лук претставува неверојатна превенција од ракот и ширењето на тумори, а еве и колку лук е потребно да јадете за неговото превентивно дејство да има ефекти.
Постојат 200 различни видови на рак со потполно различни симптоми, но лукот е меѓу најдобрите средства за превенција против оваа, често, смртоносна болест.
Лукот има антибактериски својства и успешно блокира материи во телото кои можат да предизвикаат појава или раст на тумори.
Исто така, ја спречува појавата на канцерогени супстанци во телото и го намалува ризикот од болести, кои се предизвикани од генетските предиспозиции.
Докторите истакнуваат дека белиот лук е одлична заштита и превенција од разни болести, а Светската здравствена организација нагласува дека секој човек дневно треба да консумира по едно чешне лук или да консумира 300 до 1000 микрограми лук во прав.