Мек и кремаст колач со праски

 

Состојки:

600 гр нектарини

4 јајца

200 гр шеќер

1 ванилин шеќер

6 лажици масло

9 лажици врела вода

250 гр брашно

1 прашок за печиво

600 мл млеко

2 кесички пудинг од слатка павлака (може и ванила)

200 гр шеќер

200 гр маргарин

лимон

200 гр кисела павлака

Начин на подготовка:

Вклучете ја рерната на 180 степени, намастете тепсија со маргарин и посипете со брашно. Праските измијте ги и исечкајте ги.

Разматете жолчки со шеќер и ванила. Измешајте масло и врела вода па додајте брашно и прашок за печиво. Посебно разматете белки па лесно измешајте ги во претходната смеса. Ставете ја смесата во тепсија, израмнете па посипете со исечкани праски. Печете додека не порумени, околу 30-40 минути.

500 мл млеко згответе со шеќер, во 100 мл млеко измешајте пудинг и згответе. Изрендајте кора од лимон и оставете кората и филот да се изладат.

Во пудингот измешајте разматен маргарин и павлака. Премачкајте преку колачот и оставете до наредниот ден да отстои. Украсете по желба и послужете.

Треба да знаете
Последни објави