Kонзумирањето на само 100 грама печурки на ден за само една недела го намалува холестеролот за 12 отсто, покажа научно истражување.
Во исто време, групата испитаници кои во истиот период јаделе околу 60 g путер на ден го зголемила холестеролот за дури 14 проценти. Контролната група која конзумирала иста количина путер во комбинација со 100 гр печурки го намалила холестеролот за четири проценти.
Врз основа на овие резултати е откриено дека печурките се совршен прочистувач на крвта.
Нутриционистите ги нарекуваат „шумско месо“, бидејќи покрај пријатниот вкус и арома, поседуваат исклучителна биолошка вредност. Тие имаат речиси ист квалитет како животинското месо, содржат колку што е 91 проценти од водата и голем број на минерални состојки, особено калиум, а малку помалку калциум, фосфор, железо и магнезиум. Покрај тоа, богати се со растителни влакна, и содржат витамини Б2, Д и Ц.
Сепак, биолошки се посебно вредни поради белковините, а особено поради важните аминокиселини. Интересно е дека свежите печурки поседуваат два отсто белковини, а исушени 22 проценти.