Повеќето од нас имале можност да го пробаат овој необичен зеленчук, но всушност тој бил популарен во Викторијанската ера, бидејќи може да се јаде во текот на целата годината, а е преполн со хранливи материи.
Црниот корен (Salsify) е коренски зеленчук, како што се моркови, компири и анасон. Кога коренот ќе се излупи, има бело стапче во предниот дел кој со својот изглед потсетува на аспарагус, но овие два вида на зеленчук не се исти.
Црниот корен потекнува од фамилијата пеперутка, и постојат два вида од овој зеленчук: црн и бел. Црниот е повкусен и полесен за лупење. И додека овој зелемчук бил еден од омилените јадења на луѓето во 1800-тите години, денес често ќе ги видите во менито на скапите ресторани.
Salsify има вкус на остриги, а некои го споредуваат со артичока, само со повеќе течности. Може да звучи како да има многу јак вкус, но имајте на ум дека разни видови на овој зеленчук имаат поинаква арома. Црниот корен содржи повеќе калциум од бананите, богат е со протеини, железо и бакар, и има различни здравствени придобивки.
Кога станува збор за готвењето, тоа е најдобро да се излупи, да се измие, и да се исече на мали парчиња, потоа да се стави во зовриена вода, додадете малку путер, сок од лимон и сол. Гответе на умерена температура, а потоа кога е готов, исушете го добро. Бешамел сос може да се додаде преку него. За разлика од другите коренски зеленчуци, црниот корен всушност може да се јаде и свеж.