Со подгревањето на некои намирници само го извлекувате отровот од нив. Стануваат токсични и во некои случаи можат да предизвикаат и канцер.
Ова е листата на намирници кои би требало или веднаш по готвењето да ги јадете или доколку ги одложите за подоцна, тогаш да ги јадете ладни, и никако да не ги подгревате.
Јајца
Спаѓаат во ризичната група и никогаш не би требало да ги подгревате јајцата. Јајцата ја имаат таа предност што можат да се чуваат во фрижидер и да се јадат ладни.
Печурки
Тие се јадат веднаш по подготовката, тоа е старо правило кое веруваме, го знаете сите. Ако ги подгревате печурките, може да дојде до проблеми со системот за варење.
Спанаќ
Спанаќот не е пожелно ниту да го оставате за ден потоа, а ниту пак да го загревате повторно. Кај спанаќот хранливите материи посебно се претвораат во канцерогени.