Кој зеленчук и овошје е подобро да го сецкате со нож, а кој е најдобро да го ставите во електричниот сецко?
Доколку сaкате да заштедите време, ставете го зеленчукот во електричен сецко, нo нормално, како и секој апарат, и електричниот сецко има ограничувања, па понекогаш подобро е да користите нож.
Електричниот сецко е супер за:
– сецкање на цврст зеленчук (моркови, кромид, цвекло, пиперки) или овошје. Наш совет е прво да ги исецкате на ситни парчиња, па потоа да ги ставите во електричниот сецко.
– сецкање јаткасти плодови
– ситно сецкање на лук, целер, кромид, магдонос
– крупно сецкање на овошје и зелечнук
– матење на намази, сос или песта
Ножот е подобар за:
– сецкање на зелена салата
– приготвување на естетски убави салати со убави, големи и идентични парчиња овошје или зеленчук
– сецкање на коски
– сецкање на премногу меки видови на овошје и зеленчук
Освен ножот и електричниот сецко, тука е и блендерот кој всушност е најдобриот избор кога правите овошни и зеленчукови шејкови, бидејќи сите нутриенти од продуктите ќе бидат задржани и искористени.