Фино кремасто и сочно јадење со печурки и пилешко месо.
Потребно е:
10-12 поголеми шампињони
300 г пилешки гради
200-250 гр ориз
1-2 лажици ајвар
150 мл слатка павлака (без шеќер)
сол, бибер
мелен сув зачин
2-3 лажици масло
Подготовка:
– Шампињоните измијте ги убаво и извадете им ги дршките.
– Со оваа смеса полнете ги печурките.
– Полнетите печурки наредете ги на дното на една подлабока тава, но не една до друга туку оставете простор помеѓу нив.
– Остатокот од смесата распоредете ја меѓу шампињоните.
– На крај прелијте ги со вода скоро да се прекријат.
– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути. Од време на време додавајте уште вода ако е потребно.
– Во еден сад на рингла загрејте ја слатката павлака и со неа прелијте ги шампињоните. Уште малку запечете ги и извадете ги од рерна за да се изладат.
– По желба во слатката павлака можете да додадете и малку рендан пармезан и сецкано младо кромидче.