Грашакот е богат со витамини, минерали и содржи високо ниво на протеини и влакна.
Можеби како дете го мразевте грашокот, но можеби вашата мајка знаела нешто повеќе за овој мал зеленчук и затоа ве терала да го јадете. Всушност, грашокот ги содржи речиси сите потребни минерали и витамини. Може ќе се изненадите кога ќе дознаете дека една чаша грашок содржи 8,5 грама протеини, што е двапати повеќе од лажица путер со кикирики.
1. Грашокот е богат со хранливи материи и антиоксиданти
Заедно со високото ниво на хранливи материи, грашокот е исклучително богат со протеини, што го прави еден од најдобрите извори на растителни протеини. Високите нивоа на протеини нудат бројни придобивки. Протеинот помага да се подобри мускулната маса и здравјето на коските и игра важна улога во одржувањето на здравата тежина, помагајќи да се контролира апетитот.
Грашакот, исто така, има висока содржина на влакна, што исто така помага при контрола на апетитот. Покрај тоа, грашокот е богат со фенолни соединенија, кои се природни антиоксиданти кои го штитат телото од болести како рак и други воспалителни болести.
2. Го одржува нормалното здравје на срцето и крвните садови
Постојат многу причини зошто грашокот може да помогне во одржување на здраво срце: еден од нив е голема количина на влакна. Се покажало дека храната богата со влакна го подобрува нивото на липиди во серумот, како и за намалување на крвниот притисок и воспалението. Содржината на минерали во грашокот, вклучувајќи калиум, магнезиум и калциум, исто така, поддржува здрав крвен притисок. Покрај тоа, грашокот содржи витамин Ц, каротеноиди и флавоноли, кои исто така го поддржуваат здравјето на срцето.
3. Помага во нормална дигестивна функција
Високата содржина на влакна во грашокот е голема предност за здравјето на дигестивниот систем. Влакната помагаат да се одржи растот на здравите бактерии во вашата црева, што пак помага да се намали репродукцијата на лоши бактерии.
4. Одлично го регулира нивото на шеќер во крвта
Поради високото ниво на протеини и влакна во грашакот, тие можат да играат значајна улога во пренесувањето на гликемискиот ефект на организмот. Храна богата со растителни влакна ја забавува апсорпцијата на јаглехидрати, што значи бавно, стабилно зголемување на шеќерот во крвта, наместо нагло зголемување.
Протеинот е важен за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, особено за оние со тип 2 дијабетес. Грашокот, исто така, содржи витамини А, Д, Ц и К, како и магнезиум, кои се покажаа корисни во регулирање на шеќерот во крвта и одржување здраво ниво на шеќер во крвта. Покрај одржувањето на здраво ниво на шеќер во крвта, грашокот има низок гликемичен индекс.