Рецепт на денот: Моцарт коцки

Кремаст колач со чоколадо и ореви.

Потребно е:

Состојки за тестото:
6 белки
200 г шеќер во прав
200 г мелени ореви
4 лажици брашно
1/2 кесичка прашок за печиво

За филот:

6 жолчки
200 г шеќер во прав
200 г чоколадо за готвење
150 г путер

За глазурата:

200 г слатка павлака
1 лажица мед
1 лажица шеќер во прав
250 г чоколадо за готвење
30 г путер

Подготовка:

Најпрво подгответе го тестото:

– Белките изматете ги во цврст шлаг и постепено додавајте го шеќерот во прав.

– Измешајте ги претходно брашното, оревите, прашокот за печиво и додадете ги заедно во шлагот. Мешајте со дрвена лажица.

– Тестото сипете го во тава обложена со хартија за печење.

– Печете во претходно загреана рерна на 200 Целзиусови степени 15 минути.

Потоа подгответе го филот:

– Жолчките и шеќерот во прав варете ги на пареа.

– Кога смесата ќе почне да се згуснува додадете во неа 200 г растопено чоколадо и 150 г путер. Варете уште 8 минути.

– На оладено тесто премачкајте врел фил.

И на крајот подгответе ја глазурата:

– Во едно тенџере на рингла загрејте ги павлаката, медот, шеќерот во прав до точка на вриење, но не смее да проврие.

– Во друг сад растопете го чоколадото за готвење со путерот. Во ова сипете ја горната смеса и убаво измешајте.

– Ова прелијте го преку оладениот фил.

– Оставете моцарт-коцките убаво да се изладат пред да ги сервирате.

– Одозгора моцарт-коцките можете да ги украсите со шлаг.

Треба да знаете
Последни објави