Шест корисни својства на ренот

Рен е пикантен зачин, меѓутоа, популарен е не само во кујната туку и во медицината. Корисните карактеристики на ренот се буквално неограничени, но ние ќе се обидеме да се фокусираме на најважните.

Ренот содржи многу корисни витамини и минерали. Особено треба да се истакнат таквите елементи: никотинска киселина, фолна киселина, ретинол, каротен, рибофлавин, тиамин, пантотенска киселина, пиридоксин. Сето ова придонесува за формирање силен имунитет, продолжување на младоста и зголемување на нивото на енергија.

Нормализација на желудникот

Ренот ги активира цревата и го стимулира производството на желудежен сок. Поради ова укажува на прејадување и т.н. “запирање” на желудникот. Содржи природен ензим кој помага да се разгради и асимилира масната тешка храна.

Лечење на артритис

Ренот чудесно го ублажува воспалението и болката поврзана со воспалителни зглобни заболувања. Артритис, артроза и други непријатни болести повеќе нема да предизвикаат болка ако додадете рен во вашата исхрана.

Намалување на притисокот

Ренот го зајакнува срцевиот мускул, ги чисти крвните садови од холестеролот и го намалува крвниот притисок. Меѓутоа, оние кои страдаат од низок крвен притисок не треба да бидат загрижени. Поради својата острина, ренот има и благ стимулирачки ефект, а не го зголемува притисокот.

Спречување на опасни болести

Ренот е богат антиоксидант кој го спречува развојот на рак. И тој е во состојба да го намали нивото на шеќер, што е толку важно за да се спречи уште една опасна болест- дијабетес.

Третман на кашлица

Конечно, коренот на рен се носи одлично со кашлицата. Можете да изрендате малку рен, да го помешате со мед и потоа да земете една чајна лажица.

Како се користи ренот

Ренот може да се користи како зачин. Коренот на рен може да го изрендате, да го додадете во сос или во јадење. Покрај тоа, коренот на ренот може да биде зготвен. Ова е корисна и вкусна билка што сигурно треба да ја додадете во вашата исхрана.

Треба да знаете
Последни објави