За здравствените придобивки на црното чоколадо многу се пишува, но дали знаевте дека коцка задоволство се смета за пробиотик, тоа значи дека содржи влакна што служат како храна за пробиотичките бактерии.
Често слушате како треба да избегнувате секаков вид на слатки и како не е добро да јадете чоколадо. Меѓутоа, ние сме тука за да ги побиеме сите митови.
Имено, ќе бидете изненадени кога ќе дознаете што вели науката за црното чоколадо.
Канадското истражување на Универзитетот во Отава покажало дека црното чоколадо може позитивно да влијае на цревната флора слично како и другите пробиотични намирници, на пр. јогуртот или комбухата. Затоа, во рецептите за колачи заменете ја чоколадата за готвење со горчливо црно чоколадо, односно со 70 – 80 проценти какао.
Се разбира, како и со сè останато, не претерувајте во количината на чоколадо што ќе ја изедете.