Овој чизкејк веќе воодушеви многу љубители на слатки и ве уверуваме дека ќе исчезне од масата за момент.
Погледнете го рецептот за чизкејк со праски.
За тесто:
3 шољи пченично брашно
1/2 маргарин
5 жолчки
5 лажици шекер во прав
1 лажица прашок за пециво
За фил:
1 кг масно сирење (по можност подготвено, распарчено сирење)
1 јајце
малку маргарин
1 шоља шекер
1 пудинг од ванила
1 конзерва компот од праски
5 белки
1 чаша шекер
малку сол
Подготовка на тестото:
Од дадените состојките направете го тестото и поделете го на два дела во однос 2/3 и 1/3 делови. Ставете 1/3 од тестото во фрижидер (и добро изладете), а остатокот истенчете го со сукало и ставете го во сад за печење (25-40 см).
Сирењето изматете го заедно со шекерот во прав и јајцето. Измешајте сирење со пудинг во прав. Распоредете ја масата на тестото и израмнете ја.
Исецкајте ги праските и ставете рамномерен слој над сирењето. Белките изматете ги со малку сол и шекер во цврста пена и распоредете ја преку овошјето. Печете еден час на 170 степени.