Поради високата содржина на витамин Ц, исклучително e корисна во борбата против настинки и слободни радикали. Меѓутоа, тоа не е крај на нивните здравствени својства. Проверете што уште можат да направат!
Интензивна, кисела нота е најава не само на многу успешни кулинарски експерименти. Интензивниот вкус е најдобриот доказ дека, како лимоните, аронијата, јаболката или дивите рози, малите црвени бисери се полни со вредни состојки за здравјето.
Богат извор на витамин Ц
Црвената рибизла содржи многу витамин Ц – 100 грама овошје има 40-45 мг витамини, што е скоро 60 проценти од дневните потреби. Благодарение на неа, специјалитетите од рибизла добиваат многу про-здравствени карактеристики. Најважни од нив се зголемен имунитет на телото и неутрализација на слободните радикали, одговорни за процесот на стареење. Од истата причина, рибизлата може да помогне во подобрување на состојбата предизвикана од студот, што е потпомогнато од присуството на витамин П, што ја олеснува апсорпцијата на витамин Ц.
Прекрасна и негувана кожа
Дејствувајќи позитивно на телото одвнатре, црвената рибизла исто така има големо влијание врз надворешниот изглед. Аскорбинската киселина во нив ги зајакнува крвните садови, со што може да помогне да се изедначи тонот на кожата. Покрај тоа, пулпата од црвена рибизла измешана со малку црвена глина ќе се претвори во природна маска која ќе ги реши проблемите типични за кожа со акни.
Притисок под контрола
Друга придобивка што произлегува од хемискиот состав на црвената рибизла е спречување на артериска хипертензија. Калиумот и витамин П присутни во нив играат многу важна улога во регулирањето на нивото на холестерол во крвта, како и во елиминација на овие слободни радикали, спречување атеросклероза и кардиоваскуларни заболувања.
Дигестивна медицина
Црвената рибизла е позната со векови по своите корисни ефекти врз дигестивниот систем. Нутриционистите едногласно препорачуваат вклучување на овие мали плодови во исхраната во моменти кога имаме дигестивни проблеми или недостаток на апетит. Овие својства се добиени од високата содржина на пектин, супстанција присутна во влакната, која се раствора, и затоа добро се апсорбира во организмот.
Црвена рибизла во кујната
Вкусот и хранливите материи ја прават црвената рибизла многу универзално овошје. Прво, тие можат да станат дел од исхраната на луѓето со чувствителен дигестивен систем. Во вкусот на рибизла можете да уживате не само во лето. Од киселото овошје можете да направите густи сосови, џемови и сирупи, кои во есен и зима ќе биде одличен додаток на десерти.