Кога пушите цигара, никотинот циркулира во крвта во просек шест до осум часа. Поголемиот дел од тој никотин се елиминира во урината. Потребни се 48-72 часа за да се исфрли преостанатиот никотин од вашето тело.
Витаминот Ц е најпознатата супстанца за исфрлање на никотинот од крвотокот, го подобрува метаболизмот и создава бели крвни зрнца.
Зголемувањето на внесот на овошје и зеленчук може да ви помогне да се откажете од пушењето поради следниве причини:
– Зависноста од никотин е намалена
– Високата содржина на влакна прави да се чувствувате повеќе сити – пушачите понекогаш го мешаат гладот со желбата за цигара. За разлика од месото, алкохолот и пијалоците со кофеин, овошјето и зеленчукот не го подобруваат, а може дури и да го влошат вкусот на тутунот.
Кој е најдобриот начин да се ослободите од никотинот?
Вода
Никотинот го дехидрира телото, па затоа е неопходно внесува повеќе вода за да му се помогне на телото да го исфрли никотинот.
Коприви
Оваа билка е полна со железо и е корисна за дезинфекција, а одлична е и во борбата против инфекциите.
Зеленчук
Јадењето повеќе целер, тиквички, грав, па дури и краставица може да ја намали зависноста од никотин. Не јадете многу сладок зеленчук, со многу шеќер, бидејќи прекумерните количини на гликоза ги активираат областите на мозокот одговорни за уживање и задоволство. На овој начин, гликозата може да ја поттикне желбата за цигари.
Портокал
Портокалот содржи високо ниво на витамин Ц кој може да го замени витаминот Ц во вашето тело што го намалува пушењето. Јадењето портокал може да го забрза метаболизмот и да го намали стресот.
Киви
Кивито помага да се елиминира никотинот од телото и е преполно со витамините А, Ц и Е кои ги намалува пушењето.
Сок од морков
Сокот од морков ги има витамините А, Б, Ц, К кои помагаат да се елиминира никотинот од телото. Никотинот ја оштетува и кожата, а сокот од морков содржи многу витамини кои се добри за кожата.
Брокула
Содржи високо ниво на витамини Б5 и Ц. Брокулата содржи супстанца која ги штити белите дробови од оштетување од токсини.
Спанаќ
Богат е со витамини и фолна киселина, па затоа е корисен за вашето тело, а особено е добар за уништување на вкусот на тутунот.