Најпродаваното виски се произведува во место каде што алкохолот е забранет

Иако е едно од најпопуларните и најпочитуваните вискија во светот, Џек Даниелс е бренд и дестилерија што век и половина успева да ги изненади луѓето со тоа што создава и споделува интересни и занимливи приказни .

Кога одреден бренд не само што постои, туку е и врежан во животот и во имагинацијата на луѓето цели 150 години, би се очекувало дека нема простор за изненадување или за откривање новини. Од друга страна, следејќи го имиџот и духот на човекот што ја основал, дестилеријата Џек Даниелс внесува возбуда во светот век и половина со тоа што создава и споделува интересни и занимливи приказни. Овие што се наведени подолу се само дел од нив.

Основачот е само 16 години постар од дестилеријата
И покрај тоа што Џек Даниел не е измислен, туку е реален човек што вистински постоел и напорно работел да го оствари својот сон, тој бил и сѐ уште е мит и легенда. Вообичаено, кога се отвора приказна, тоа се прави на самиот почеток, но Даниел никому не ја кажувал сопствената возраст, а на неговата надгробна плоча стои дека е роден во 1850 година. Многумина се уверени дека Џек се впуштил во бизнисот со виски на 16-годишна возраст поради што го добил прекарот „момчето дестилер“. Кога ја регистрирал, дестилеријата Џек Даниелс станала најстарата официјално впишана дестилерија во САД која што е внесена и во регистарот на историски американски локации.

Најпродавано виски од место каде што алкохолот е забранет
Можеби звучи изненадувачки, но е целосна вистина: секоја капка на Џек Даниелс бр. 7 е направена, омекната и созреана во место каде што нема продавници за алкохол или барови. Во градот Линчбург, каде што е сместена дестилеријата, како и округот Мур, во државата Тенеси, алкохолот е забранет уште од 1909 година, кога била воведена локалната прохибиција. Неодамнешните промени во законот ѝ овозможуваат на дестилеријата да продава сувенирски шишиња и тестери со виски за време на специјална тура низ локацијата.

jack-daniels-pr2-1

Член на семејството Даниел сѐ уште го тестира вискито
Традицијата на фамилијата на основачот на најстарата американска дестилерија за виски сѐ уште се почитува и се пренесува од генерација на генерација. Една од правнуките на Џек Даниел, г-ѓа Лин Толи е мајстор за тестирање. Таа, исто така, е и во одборот којшто одбира и одлучува кои буриња ќе се користат за брендот Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey.

Омекнувањето го прави Џек Даниелс различен од бурбон
Процесот којшто во дестилеријата е познат како „дополнителниот благослов“, подразбира филтрирање или „омекнување“ на вискито Џек Даниелс. Тоа се одвива кога капките, една по една, минуваат низ три метра јаглен од јавор, којшто е целосно направен во самата дестилерија. Џек Даниелс ги исполнува сите прецизни стандарди за произведување бурбон, но минува низ чекорот на омекнување на вискито, којшто е долг и одзема многу време. Токму ова дополнително внимание го прави Џек Даниелс глатко Тенеси виски, а не бурбон.

Бурињата се многу битни и дестилеријата сама ги прави
Џек Даниелс е единствената голема дестилерија која што самостојно ги изработува своите буриња за созревање на вискито. Направени од цврст американски бел даб, тие се исушени и делумно изгорени, што природно придонесува во формирањето на бојата на вискито и е одговорно за повеќе од половина од неговиот вкус. Бурето не е само резервоар или амбалажа, тоа е значајна состојка во процесот на произведување квалитетно виски.

Треба да знаете
Последни објави