Како да направите густо топло чоколадо кое успева од прва

Иако е десерт во кој сакаме да уживаме, генерално во зимскиот дел од годината и за време на празничната сезона, лесно претеруваме со колачи, слатки и топли напитоци.

Ова не значи дека не треба да се почестите со обично висококалорично топло чоколадо. Доколку сакате почесто да уживате во топлото чоколадо, дадете приоритет на висококвалитетните и нутритивно богати состојки. Целта е да се намали внесот на шеќер и заситени масти.

Еве совети како да направите топло чоколадо дома.

Да ги погледнеме прво состојките што се користат за топло чоколадо. Какаото се смета за многу скапоцена храна уште од античко време. Покрај тоа, пијалокот од какао бил резервиран само за елитните членови на општеството.

Темно растопено чоколадо може да се користи и во топло чоколадо. Чоколадото кое има 70% или повеќе какао, односно првенствено какао или какао маса, е хранливо богата чоколада која можеме да го јадеме секој ден. Секако, не треба да претерувате ниту со ваквото чоколадо, но 1-2 коцки дневно поволно ќе делуваат на здравјето.

Наместо кравјо млеко, во топлото чоколадо можете да додадете билни пијалоци. Постојат бројни видови билни пијалоци, а доколку сакате уште побогат вкус на чоколадо, добар избор е пијалокот од соја со вкус на чоколадо.

Топло чоколадо – рецепт без крем

Ако се прашувате како да направите густо топло чоколадо со само неколку состојки, следете го овој рецепт кој дури ќе има текстура на пудинг.

Состојки:
250 мл соин чоколаден напиток (или друг хербален пијалок по ваш избор)
15 гр какао во прав без шеќер
15 g скроб
40 гр темно чоколадо или чоколадо за готвење (исецкано)
15 гр јаворов сируп или мед
прстофат сол

Подготовка
Најпрво измешајте го скробот со малку билен напиток за да добиете густа смеса.
Потоа додадете го остатокот од билниот пијалок додека мешате на тивок оган.
Откако смесата ќе се соедини, со мешање додајте ги какаото, солта, јаворовиот сируп и сечканото темно чоколадо.
Кога смесата ќе се згусне, тргнете ја од оган и посипете ја со темно чоколадо, кокосови трошки или пржени сечкани лешници.

Густо топло чоколадо – рецепт со лешник

Што е со највкусното топло чоколадо со вкус на лешник? Послужете го ова топло чоколадо со кифлички од лешник за најубава и највкусна претпразнична атмосфера.

Состојки:
250 мл хербален пијалок од лешник (или обично млеко)
15 гр какао во прав без шеќер
15 – 20 гр брашно од лешник
40 гр темно чоколадо или чоколадо за готвење (исечкано)
15 гр јаворов сируп или мед
прстофат сол
1 супена лажица сечкани пржени лешници
по желба капка арома на лешник

Подготовка:
Најпрво исецкајте ги лешниците и чоколадото за да ги имате подготвени.
Измешајте малку билен напиток и брашно од лешник, па додајте го остатокот од билниот пијалок и брашното од лешник, мешајќи на тивок оган. Брашното од лешник апсорбира многу течност, затоа дозирајте го билниот пијалок соодветно.
Потоа додадете ги сите останати состојки освен сечканите лешници и мешајте на тивок оган додека не се згусне.
На крајот посипете со сечкани пржени лешници.

Густо топло чоколадо – рецепт со кокос

За љубителите на кокос, можно е да се направи топло чоколадо и во таа верзија.

Состојки:
250 мл хербален пијалок од кокос (или обично млеко)
15 гр какао во прав без шеќер
15 – 20 гр кокосово брашно
40 гр темно чоколадо или чоколадо за готвење (исечкано)
15 гр шеќер од кокосово цвеќе
прстофат сол
1 лажица кокосови трошки

Подготовка:
Измешајте малку билен напиток и кокосово брашно, а потоа додадете го остатокот од билниот пијалок и кокосовото брашно, мешајќи на тивок оган. Кокосовото брашно апсорбира многу течност, затоа дозирајте го билниот пијалок соодветно.
Потоа додадете ги сите останати состојки, освен кокосовите трошки и мешајте на тивок оган додека не се згусне.
На крај посипете со кокосови трошки.

Како што гледаме, основата горе-долу останува иста, додека слободно можеме да си поиграме со другите состојки и да ги комбинираме по желба и по вкус.

Треба да знаете
Последни објави