При подготовката на рибата, особено ако се пржи поголема количина, во куќата може да остане непријатен мирис кој тешко се отстранува со обично проветрување. Сепак, постојат докажани трикови кои ќе ви помогнат да ја зачувате свежината на мирисот во домот и по подготовката на рибата.
Пред готвење, натопете ја рибата во раствор од вода и сок од ¼ лимон, што ќе спречи создавање на силен мирис при пржењето.
Алтернативно, можете да ја натопите рибата во млеко, бидејќи го има истиот ефект, но не и во деновите на постот.
Дополнително, ставете вода и 4-5 лажици јаболков оцет во мало тенџере, оставајќи го на тивок оган во текот на процесот на подготовка на рибата. Ова ќе помогне да се неутрализира мирисот на рибата.
Ако одлучите да ја печете рибата во рерна, заедно со рибата ставете парче јаболко во тавата, што ќе помогне да се апсорбира непријатниот мирис.
По пржење или печење риба, измијте ги сите садови што сте ги користеле и избришете ги работните површини во кујната со оцет за дополнително да го елиминирате мирисот на риба.