Во последниве години се води дебата дали пуканките се корисни или штетни за слабеење. Тие се одличен избор за ужина за оние кои внимаваат на исхраната, но само под одредени услови.
Кога ќе се загрее зрното пченка, тоа пука, создавајќи ја меката закуска што сите ја знаеме толку добро. Високата содржина на влакна е една од основните придобивки на оваа закуска. Влакната се од клучно значење за здравјето на дигестивниот систем, а исто така можат да помогнат при губење на тежината со тоа што ќе се чувствувате сити долго време по нивното консумирање.
Пуканки печени на воздух без масло се нискокалорични. Порција од три чаши содржи околу 90 до 100 калории. Тие исто така се речиси без масти и шеќер, што ги прави одлична ужина за оние кои бројат калории. Поради високата содржина на влакна, пуканките можат да ни помогнат да се чувствуваме сити со релативно низок внес на калории. Ова може да го намали вкупниот внес на калории, што е можеби најважниот фактор за губење на тежината. Покрај тоа, замената на помалку здрави грицки со пуканки може да биде паметна стратегија за намалување на внесот на калории.
Најголем ризик со пуканки се нездравите адитиви. Путерот, карамелот и сирењето значително ја зголемуваат содржината на калории и маснотии, што ги намалува придобивките од оваа закуска.
Покрај тоа, пуканки во микробранова печка и претходно пакувани пуканки често содржат додадени масти, шеќери и ароми кои го прават помалку идеален за слабеење, пишува Masala Monk.
Како заклучок, домашните пуканки, особено оние печени на воздух, се подобри за слабеење отколку купени во продавница или во микробранова печка.