Не е тајна дека нашата храна влијае на нашето расположение. Но, некои видови храна може да имаат поголемо влијание од другите.
Голем е процентот на луѓето кои се борат со сезонско афективно растројство, тип на сезонска депресија што најчесто се доживува во зима и есен. Не знаеме со сигурност што го предизвикува, но научниците веруваат дека пократките денови и подолгите ноќи можат да предизвикаат хемиски дисбаланс во нашиот мозок, што резултира со лошо расположение и замор.
Типични третмани за ЕЦД вклучуваат светлосна терапија, пропишана изложеност на сончева светлина и, во некои случаи, антидепресиви. Но, нашата исхрана исто така игра важна улога.
„Исхраната игра главна улога во регулирањето на хормоните“, изјави за Њусвик Кајл Кроули, експерт за исхрана во Protein Works. „Обезбедувањето на телото да се храни со здрави хранливи материи е особено важно во зимските месеци за да се промовира позитивното ментално здравје“.
Значи, каква храна треба да јадете за да се борите со зимската депресија?
Мрсна риба
Мрсна риба – како лосос, сардина и скуша – се еден од најдобрите извори на храна на витамин Д, како и здрави омега-3 масни киселини.
„Витаминот Д е суштинска хранлива материја која игра клучна улога во рамнотежата на хормоните“, рече Кроули. „Изложеноста на сончева светлина природно го апсорбира витаминот, но зимските месеци го отежнуваат ова.
Витаминот Д го промовира здравјето на коските, растот на клетките и го поддржува имунолошкиот систем. Исто така, може да игра улога во поддршката на нашето ментално здравје, при што и депресијата и ЕЦД се поврзани со пониски циркулирачки нивоа на оваа важна хранлива материја.
Покрај мрсната риба, витаминот Д може да се најде во јајцата, црвеното месо, збогатените млечни производи и додатоците.
Овес
Нема ништо подобро од топла чинија каша во зима.
„Овесот е исклучително богат со влакна кои го стабилизираат нивото на шеќер во крвта и ги спречуваат промените во расположението“, рече Кроули. „Дополнително, овесот содржи цинк кој го поддржува целокупното здравје на мозокот и гликоза за да му обезбеди енергија на телото. Овесот исто така предизвикува ослободување на триптофан кој произведува серотонин, намалувајќи ја анксиозноста и симптомите на депресија.
„Триптофанот е аминокиселински претходник на серотонин. Диетите со низок триптофан може да доведат до ниско производство на серотонин, што може да резултира со зголемени симптоми на анксиозност и депресија“.
Други храни со висока содржина на триптофан вклучуваат банани, кикиритки, месо и млечни производи.
Бобинки
Може да биде тешко (и скапо) да се купат свежи бобинки во текот на зимата, но замрзнатите бобинки делуваат подеднакво добро и се одличен додаток на испарувањето на топла каша.
Ленено семе
Лененото семе од растително потекло е одличен извор на омега-3, што помага во зголемување на допаминот и серотонинот“, рече Кроули. „Ова е критично за расположението и менталното здравје, а исто така содржи многу други хранливи материи, вклучувајќи протеини и влакна“.
Влакната се неопходни за поддршка на трилиони микроби кои живеат во нашите црева, колективно наречени цревни микробиом. Навистина, бројни студии покажаа дека овие микроби играат важна улога во регулирањето на циклусите на ЕЦД.
Лененото семе е исто така богато со тиамин – витамин Б познат за поддршка на нивото на енергија – и магнезиум, кој помага во активирањето на витаминот Д во нашите тела.
Се разбира, воведувањето на овие намирници можат да бидат ефективни само ако се придружени со здрава урамнотежена исхрана.
„Внесувањето на шеќер може да има значително влијание врз расположението поради ефектите на хормонската регулација на инсулинот“, рече Кроули. „Зголемениот внес на шеќер во текот на Божиќ резултира со повторени скокови на шеќерот во крвта… Важно е свесно да се управува со внесот на шеќер во текот на празничниот период.
„Спојувањето на шеќерот со протеини, влакна и јаглехидрати со низок ГИ, исто така, може да помогне да се подобри одговорот на телото на зголемениот внес.