Дали постои нешто како „здрав“ засладувач? Во последно време се чини дека на оваа тема не е лесно да серасправа. Некои велат дека ништо не е во ред, други предлагаат да користиме агава и слични замени, бидејќи шеќерот, според клиниката Мајо, може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, да придонесе за зголемување на телесната тежина, да предизвика расипување на забите и друго.
Сепак, има многу контроверзии околу една нова студија која сугерира дека еден конкретен засладувач всушност може да има позитивен ефект врз шеќерот во крвта и холестеролот.
Што вели студијата?
За анализата во ноември 2022 година, научниците извлекоа податоци од 18 контролирани испитувања за да утврдат како внесот на мед влијае на одредени кардиометаболички фактори на ризик, вклучувајќи го шеќерот во крвта и нивото на холестерол. По евалуацијата на податоците, истражувачите откриле дека медот може да ја подобри контролата на гликемијата и нивото на липиди.
Значи, како некои видови мед можат да покажат придобивки за некои аспекти на здравјето на срцето и метаболизмот? За разлика од шеќерот, кој веројатно нема здравствени придобивки, истражувачите наведуваат:
„Медот е сложен состав од шеќери, органски киселини, ензими, протеини, амино киселини, минерали, витамини и биоактивни материи на пчелите од нектарот на цвеќето. Некои од овие компоненти носат придобивки и може да му помогнат на телото подобро да ја метаболизира содржината на шеќер“.
Научниците исто така сугерираат дека „цветниот извор“, односно типот на цветот, може да влијае на здравствените придобивки што ги дава медот. Во анализата, истражувачите прецизираат дека медот од манука, детелината и необработениот суров мед се чини дека се најдобри за здравјето на срцето и шеќерот во крвта.
Како медот може да му помогне на вашето здравје
Докторот на науки Лиза Јанг и нутриционист, вонреден професор по исхрана на Универзитетот во Њујорк и автор на многу книги за Healthy велат дека медот има малку понизок гликемиски индекс, па затоа не влијае на нивото на шеќер во крвта толку како шеќерот. Покрај тоа, Јанг истакна дека медот може да обезбеди хранливи материи кои се корисни за целокупното здравје на вашето тело, како што се флавоноиди, витамин Ц, цинк и калиум.
Сепак, нутриционистички, медот сè уште се смета за додаден шеќер, дури и ако е природен извор на шеќер – и иако ова истражување изгледа ветувачко, Јанг истакнува дека многу лекари сè уште би биле претпазливи отворено да го наречат медот „здрав“ засладувач, кога тој сè уште се состои првенствено од шеќер.
„Бидејќи е „природно“, луѓето може да го сметаат за поздраво отколку што навистина е, и имаат тенденција да јадат повеќе од него“, вели Јанг.
Колку мед е во ред да се јаде
Јанг посочува дека треба да внимавате на порциите, колку користите, исто како и со обичниот шеќер.
„Важно е да внимавате колку мед користите. Целта на вашиот чај не е повеќе од една лажичка мед. И не го истурајте директно од теглата“, вели таа.
Инаку, Американското здружение за срце препорачува ограничување на внесот на шеќер на само 25 грама дневно за жени и 36 грама за мажи. За да го ставиме ова во перспектива, една лажица мед содржи 17 грама шеќер, што е помеѓу 47% и 68% од препорачаната количина за денот врз основа на овие упатства.