Само 50 грама кикиритки можат да ви донесат многу придобивки за целиот организам. Кикириките потекнуваат од Јужна Америка и припаѓаат на семејството на мешунките. Имаат одличен вкус и се богати со масти, протеини и други здрави хранливи материи. Кикиритките се добар извор на протеини и имаат висока содржина на есенцијални витамини, минерали и растителни соединенија.
Придобивките од кикиритките се различни. Сепак, поради високата содржина на масти и калории во кикиритките, не треба да претерувате.
За што се добри кикириките?
За здравјето на срцето
Меѓу придобивките за здравјето на луѓето, се чини дека оваа е најпозната. Благодарение на високото ниво на мононезаситени и полинезаситени масти, кикиритките можат да влијаат на здравјето и виталноста на срцето.
Поточно, олеинската киселина во кикириките може да го намали лошиот холестерол (ЛДЛ) и да го зголеми добриот холестерол (ХДЛ) во крвта.
Поради оваа причина, позитивно влијае на превенцијата од мозочен удар и коронарни заболувања преку зголемување на здравите липиди во крвта.
Ја зајакнуваат енергијата
Една од најзабележливите придобивки од кикиритките за човековото здравје е зголемувањето на енергијата. Ова е сосема разбирливо, бидејќи кикириките содржат многу витамини и минерали, антиоксиданси и хранливи материи, кои сами по себе се одлични извори на енергија.
Спречуваат камења во жолчката
Камењата во жолчката се проценува дека влијаат на помеѓу 10 и 25 проценти од возрасните ширум светот. Честото консумирање кикиритки може значително да го намали ризикот од појава на камења во жолчката. Според студиите, само 30 грама кикиритки дневно може да помогне да се намали ризикот од оваа појава до 25 проценти.
Ја подобруваат меморијата
Кикириките често се нарекуваат „храна за мозокот“, бидејќи содржат витамин Б3, кој е одличен за функцијата на мозокот, како и за подобрување на меморијата. Содржи и флавоноид наречен ресвератрол, кој може да го подобри протокот на крв во мозокот за околу 30 проценти.
Се борат со депресијата
Серотонинот е важна хемикалија на мозокот која помага во регулирањето на расположението. Несоодветното лачење на оваа хемикалија резултира со депресија. За среќа, аминокиселината триптофан во кикиритките може да помогне во ослободувањето на серотонин, поради што кикиритките можат да ја „избегнат“ депресијата.
Спречуваат Алцхајмерова болест
Многу истражувања покажаа дека консумирањето храна богата со ниацин (како кикиритките) може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест за околу 70 проценти. Само четвртина чаша од ова овошје претставува четвртина од дневниот внес на ниацин.
Спречуваат опаѓање на косата
Меѓу придобивките за убавина на кикиритките е и спречувањето на губење на косата. Благодарение на витаминот Ц, кој е корисен за зголемување на производството на колаген, кикиритките можат да го спречат опаѓањето на косата. Исто така, ларгининот во кикиритките е состојка што се користи во многу третмани за ќелавост, додека омега 3 масните киселини можат да ги зајакнат фоликулите на косата и целокупниот раст на косата.