Ленено семе – вистинско нутритивно богатство

Ако постои една храна за која се смета дека е богата со омега-3 киселини, тоа е несомнено лососот. Повторно, ако некој ве праша каква храна ќе ви обезбеди влакна, ќе одговорите на ‘ржаниот леб.

Но, што би рекле ако ви откриеме дека веројатно во вашата куќа имате храна која е десет пати побогата со омега-3 киселини од лососот и има три пати повеќе влакна од ржаниот леб?

Тоа е лененото семе – вистинско хранливо богатство кое најчесто го поврзуваме со лекување на запек. Но, студиите објавени во реномираното списание „Нутриенти“ откриваат дека самиот лен е многу повеќе од лек за тврда столица.

Што содржи лененото семе? Лененото семе има антиинфламаторно, антиоксидантно дејство и ги регулира липидите во крвта. Затоа – една лажица ленено семе е како апче што штити многу аспекти од вашето здравје.

Лененото семе е исклучителна храна поради високата содржина на омега 3 масни киселини, особено алфа-линоленска киселина (АЛА). Омега 3 масните киселини се поделени на три вида: ALA (алфа-линоленска киселина), EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина). Иако ALA се наоѓа во изобилство во лененото семе, телото исто така може да го претвори во EPA и DHA, кои се неопходни за здравјето на очите, мозокот и кардиоваскуларниот систем.

Друга придобивка од лененото семе се влакната, околу 2 грама по кафена лажичка. Повеќето од овие влакна се растворливи, што значи дека се раствораат во вода и формираат гел во дигестивниот тракт. Оваа карактеристика не само што помага во одржување на здрави нивоа на холестерол, туку и го регулира нивото на гликоза во крвта и го подобрува целокупното здравје на дигестивниот систем.

Лененото семе е еден од најдобрите извори на лигнани, полифенолни соединенија со антиоксидантни и фитоестрогенски својства. Лигнаните се добри за срцето и помагаат во балансирање на хормоните во менопаузата. Лененото семе е исто така добар извор на протеини, кој е важен за развој и поправка на ткивото; тие исто така содржат мали количини на витамини и минерали, како што се витамин Б1 (тиамин), манган и магнезиум.

За што е добро лененото семе?

Како што видовме, лененото семе е вистинска суперхрана. Затоа, неговите здравствени придобивки се големи. Во однос на кардиоваскуларното здравје, студиите покажаа дека лененото семе го намалува формирањето на атероматозни наслаги, штити од аритмии и го намалува крвниот притисок и помага во спречување на срцеви и мозочни удари. Во областа на дијабетес, лененото семе го намалува нивото на гликоза во крвта и кај дијабетес тип 2 и кај преддијабетес. Исто така, помага да се спречат симптомите на депресија и да се олеснат симптомите на менопауза.

Конечно, тие имаат многу позитивно влијание врз цревната микробиота благодарение на нивната содржина на влакна. Тие го намалуваат запекот и симптомите на синдром на нервозно дебело црево. Сите овие наоди сугерираат дека лененото семе, без разлика дали е во форма на семиња, масло или додатоци во исхраната, може да биде корисна стратегија за превенција и третман на многу болести, како што истакнуваат авторите на студијата.

Како да го вклучите лененото семе во исхраната?

Постојат многу начини да го вклучите лененото семе во вашата исхрана.

Додадете го во шејкови или смути: можете да го измешате со овошје, јогурт и други состојки според вашите преференции.

Треба да знаете
Последни објави