Овошје кое го намалува ризикот од остеопороза и го подобрува квалитетот на сонот

Кивито е овошје кое потекнува од Кина, а денес се одгледува во многу делови од светот. Се карактеризира со кафена влакнеста кожа и сочна, зелена или жолта внатрешност со ситни црни семиња.

Богат е со витамин Ц, влакна и други хранливи материи. Иако има сладок вкус, кивито е погодно за дијабетичари.

Киви има безброј здравствени придобивки, ова се само неколку од нив:

Извор на витамин Ц

Кивито е познато по својата висока содржина на витамин Ц, кој игра клучна улога во поддршката на имунолошкиот систем.

– Едно киви може да обезбеди повеќе од препорачаниот дневен внес на витамин Ц, помагајќи му на телото да се бори против болестите – изјави за „HealthShots“ нутриционистот и едукатор за дијабетес Арчана Батра.

Полнo е со антиоксиданси

Ова овошје е богато со антиоксиданси, вклучувајќи полифеноли и каротеноиди, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес.

Антиоксидансите играат голема улога во неутрализирање на слободните радикали, намалување на воспалението и потенцијално намалување на ризикот од хронични болести.

Поддржува губење на тежината

И покрај неговиот сладок вкус, кивито е релативно нискокалорично и има малку масти, што го прави задоволувачка и хранлива закуска за оние кои се обидуваат да ја контролираат својата тежина.

Комбинацијата на киви од влакна и ниска калорична содржина промовира ситост, помага да се контролира апетитот и ги поддржува целите за слабеење.

Добро е за кожата

Комбинацијата на витамин Ц и антиоксиданси во кивито го поддржува здравјето на кожата, ја стимулира синтезата на колаген и ја штити кожата од оксидативно оштетување.

Редовното консумирање киви може да придонесе за помлад тон на кожата.

Го подобрува квалитетот на сонот

Киви содржи уникатно соединение наречено серотонин, често поврзано со регулирање на расположението и спиење.

– Јадењето киви пред спиење може да придонесе за подобрување на квалитетот и времетраењето на сонот, правејќи го природна и здрава опција за решавање на нарушувања на спиењето – тврди Батра.

Го намалува ризикот од остеопороза

Витаминот К е суштинска хранлива материја за здравјето на коските, а адекватниот внес ја поддржува апсорпцијата на калциум и придонесува за силни и здрави коски.

Киви е добар извор на овој витамин, па затоа вреди да се додаде во исхраната.

Дали има некои несакани ефекти од јадење киви?

Иако кивито генерално се смета за безбедно за повеќето луѓе, постојат неколку потенцијални ризици за кои треба да бидеме свесни. Некои поединци може да бидат алергични на киви и да доживеат симптоми како што се чешање, оток или отежнато дишење.

Покрај тоа, високата содржина на витамин Ц во кивито може да предизвика дигестивни проблеми или алергиски реакции кај чувствителните луѓе. Доколку сте загрижени или имате некакви несакани ефекти, препорачливо е да се консултирате со здравствен работник, пренесува Index.hr.

Треба да знаете
Последни објави