Професорот по исхрана и епидемиологија на Харвард Френк Б. Ху верува дека не треба да правиме драстични промени ако сакаме да живееме подолго.
„На долговечноста влијаат многу фактори, но исхраната е еден од најважните бидејќи го намалува ризикот од хронични болести и смртност и додава години на нашите животи“, изјави Ху за CNBC и даде четири совети кои можат да го продолжат животниот век.
Јадете повеќе целосна храна
Професорот Ху советува да се фокусираме на целосна и минимално обработена храна, особено на храна од растителна основа. Тој се залага за медитеранска исхрана, здрава исхрана базирана на растенија или диета слична на онаа што ја следат жителите на Окинава, една од петте локации во светот со најголема концентрација на стогодишници.
„Докажано е дека овие диететски обрасци го намалуваат ризикот од хронични болести како што се дијабетес, кардиоваскуларни болести, некои видови рак и ризикот од деменција“, вели тој.
„Обидете се да вклучите повеќе интегрална храна, како што се овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови и мешунки, во секој оброк“, додава професорот Ху.
Намалете ја потрошувачката на преработена и ултра-обработена храна
Откако ќе додадете повеќе целосна храна во вашата исхрана, Ху предлага да ја намалите преработената и ултра-обработената храна. Ова се однесува на безалкохолни пијалоци, брза храна, грицки и слатки.
Бидете флексибилни со вашата исхрана
Ху предлага да одредиме во која од целата храна навистина уживаме и да создадеме сопствена здрава исхрана.
„Можете да комбинирате елементи од медитеранска и растителна исхрана или да создадете сосема нов режим. Тоа е начин на кој всушност можеме да го подобриме нашето уживање во храната, а исто така да се држиме до здрави модели на исхрана на долг рок“, советува тој.
Користете го оброкот за социјални собири
Кога станува збор за долговечноста, факторите на животниот стил како физичката активност, управувањето со стресот и исхраната се исклучително важни. Но, постои уште една витална компонента која исто така треба да се земе предвид – социјалните врски. Ху го гледа користењето на оброците како време за дружење како уште еден начин да ги зголемиме нашите шанси за подолг живот.
„Поврзаноста помеѓу храната и социјалните врски е многу природна бидејќи храната ги зближува луѓето. Со тоа што ќе дадете приоритет на оброкот како време за дружење, можете истовремено да вклучите две однесувања кои се поврзани со долговечноста. Јадењето здрава храна заедно не само што го храни нашето тело, туку и нашите души“, заклучи тој.