По експлозијата во производството на леб од квасец за време на пандемијата, природниот леб од квасец сè уште е омилен, и тоа со добра причина.
Киселото тесто се смета за суперхрана и поздрава опција во споредба со обичниот леб. Најдолговечното семејство на светот го консумира секој ден со ручек.
Што е леб со квасец?
Обичниот леб се прави со комерцијален или пекарски квасец кој се меша со вода, брашно, сол и шеќер за да се активира. Потоа се меша во тестото и се пече. Лебот од квасец се прави со свежо брашно и вода, кој наместо пекарски квасец содржи див квасец и живи бактерии.
Колку е хранлив лебот од квасец?
Едно средно парче леб со квасец (50 грама) содржи приближно:
130 калории
4 грама протеини
1 грам масти
25 грама јаглени хидрати
1 грам влакна
помалку од 1 грам шеќер
200-300 милиграми натриум.
Лебот со кисело тесто обезбедува витамини и минерали, вклучувајќи витамин Б, железо и калциум и е одличен извор на антиоксиданси и пребиотици, забележуваат експертите.
Дали киселото тесто е поздраво од обичното?
Лебот со квасец има здравствени придобивки кои обичниот леб можеби ги нема. Ќе наведеме некои.
има повеќе хранливи материи
побавно го зголемува шеќерот во крвта
полесно се вари го поддржува здравјето на цревата.
„Типот на брашно што се користи може да влијае на хранливата содржина на лебот со кисело тесто, но генерално земено, лебот со кисело тесто е здрава опција и може да се јаде редовно како дел од хранлива, урамнотежена исхрана“, забележува асистент професор по наука за храна, д-р. .sc. Џозефина Ви.
Ефект на губење на тежината
Киселото тесто, исто така, содржи повисоки нивоа на отпорен скроб, јаглехидрат на кој му треба многу повеќе време за да се разгради што може да помогне да се контролира гладот и да се контролира телесната тежина.
Отпорност на мувла
Друга предност на процесот на ферментација на кисело тесто лежи во фактот што киселините произведени од бактериите ја намалуваат pH вредноста на лебот, што го спречува растот на патогени од храната, според Американското здружение за микробиологија. Лебот со квасец има потенцијал да остане свеж подолго на полиците и да биде поотпорен на мувла.
Помалку глутен за полесно варење
„Глутенот, протеин кој природно се наоѓа во пченицата, јачменот и ‘ржта, се разградува за време на процесот на ферментација за правење леб од кисело тесто, така што природно содржи помалку глутен од другите видови леб“, забележува Ван Бујтен.
Како резултат на тоа, лебот со квас може полесно да се вари, особено за луѓето кои се чувствителни или нетолерантни на глутен. Сепак, лебот со кисело тесто не е без глутен, па луѓето со целијачна болест или алергија на глутен треба да го избегнуваат.