Ова е најдобрата храна што можете да ја јадете за да го намалите воспалението

Потрошувачката на храна богата со витамини, минерали, влакна и други есенцијални материи е неопходна за да се намали воспалението. Хранливите материи во овошјето и зеленчукот помагаат во борбата против оксидативниот стрес и ги неутрализираат слободните радикали, два вообичаени виновници кои можат да предизвикаат воспаление.

Диететичарката Триста Бест издвои седум најдобри намирници кои можеме да ги јадеме за да го намалиме воспалението.

Спанаќ

Спанаќот е богат со витамини А и Ц и антиоксиданси како што се кверцетин и кемпферол кои помагаат во борбата против воспалението. „Овие зелени лиснати зеленчуци може да се јадат сирови во салати или варени во различни јадења, обезбедувајќи пригоден начин да се додадат хранливи материи кои се борат против воспалението“, објаснува Бест. Таа додава дека „високата содржина на влакна го поддржува здравјето на дигестивниот систем и може да помогне во контролата на тежината“.

Брокула

Брокулата е одличен извор на сулфорафан, антиоксиданс со силно антиинфламаторно дејство, како и витамини Ц и К и растителни влакна. Нутриционистката објаснува: „Без разлика дали е на пареа, печена или додадена во помфрит, брокулата дава вкусен начин да се вклучат антиинфламаторни соединенија во исхраната додека ги поддржуваат процесите на детоксикација на телото“.

Пиперки

Пиперките се богати со витамини А и Ц и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на воспалението и заштита од дегенеративни болести. „Пиперките ни даваат голема количина на антиоксиданси за борба против воспалението и за поддршка на функцијата на имунитетот. Нивната ниска калорична содржина и високата содржина на вода ги прават одличен избор за управување со тежината“, истакнува Бест.

Домати

Доматите се богати со ликопен, антиоксиданс со силни антиинфламаторни својства. Бест објаснува дека доматите „нудат богат извор на ликопен, кој е поврзан со помало воспаление и помал ризик од срцеви заболувања. Високата содржина на калиум во доматите помага во регулирањето на крвниот притисок и го поддржува здравјето на срцето“.

Морков

Морковите се одличен извор на бета-каротен, природен пигмент за храна кој во организмот се претвора во витамин А. Овој витамин има антиинфламаторни својства кои можат да го зајакнат имунитетот. „Содржината на бета-каротен го поддржува здравјето на очите и може да го намали ризикот од макуларна дегенерација поврзана со возраста“, вели Бест.

Целер

Целерот е нискокалоричен зеленчук богат со антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија. Диететичарката истакнува дека „има антивоспалителни и антиоксидантни својства кои можат да помогнат да се намали надуеноста и да се поддржи здравјето на бубрезите.

Кромид

Кромидот содржи кверцетин, флавоноид кој има антиинфламаторно дејство и е богат со витамин Ц, кој може да го намали воспалението и да го поддржи имунитетот. „Пребиотичките влакна ги хранат корисни цревни бактерии, поддржувајќи го дигестивното здравје“, вели Бест.

Треба да знаете
Последни објави