Најдобриот зеленчук за борба против надуеност

Зеленчукот е од суштинско значење за намалување на воспалението бидејќи е преполн со витамини, минерали, влакна, антиоксиданси и фитохемикалии, за кои студиите покажуваат дека се корисни за намалување на хроничното воспаление.

Овие хранливи материи помагаат во борбата против оксидативниот стрес и ги неутрализираат слободните радикали – два вообичаени виновници кои можат да предизвикаат воспаление.

Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека јадењето зеленчук може да го подобри здравјето на цревата поради нивната висока содржина на влакна. Добро избалансиран и разновиден цревен микробиом може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем и намалување на воспалението.

Спанаќ

Спанаќот е богат со витамини А и Ц и антиоксиданси како што се кверцетин и кемпферол, кои помагаат во борбата против воспалението. Неговата висока содржина на влакна, исто така, го поддржува дигестивното здравје и може да помогне во управувањето со тежината, изјави нутриционистот Триста Бест за Eat This Not That.

Брокула

Брокулата е одличен извор на сулфорафан, антиоксиданс со силни антиинфламаторни ефекти. Исто така е богат со витамини Ц и К и растителни влакна, за кои студиите покажуваат дека може да помогне во намалување на воспалението и подобрување на отпорноста на инсулин.

Пиперка

Пиперки се полни со витамини А и Ц и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на воспалението и заштита од дегенеративни болести.

„Достапни во различни живописни бои, пиперката додава вкус и крцкање на јадењата, истовремено обезбедувајќи голема количина на антиоксиданси за борба против воспалението и поддршка на имунолошката функција“, вели Бест, додавајќи дека нивната ниска калорична и висока содржина на вода ги прави одличен избор за управување со тежината и хидратација.

Домати

Доматите се богати со ликопен, антиоксиданс со силни антиинфламаторни својства.

– Доматите се вкусни во салати, сосови и сендвичи и нудат богат извор на ликопен, кој е поврзан со намаленото воспаление и помал ризик од хронични заболувања. Освен тоа, нивната висока содржина на калиум помага во регулирањето на крвниот притисок и го поддржува здравјето на срцето – објаснува Бест.

Моркови

Морковите се фантастичен извор на бета-каротен, природен пигмент за храна кој во телото се претвора во витамин А. Познато е дека витаминот А има антиинфламаторни својства кои можат да помогнат во борбата против воспалението и да го зајакнат вашиот имунолошки систем.

– Без разлика дали се ужива сиров како крцкава закуска или варен во супа, морковите даваат сладок вкус заедно со мноштво антиинфламаторни хранливи материи. Бета-каротенот во морковот, исто така, го поддржува здравјето на очите и може да го намали ризикот од макуларна дегенерација поврзана со возраста, вели Бест.

Цвекло

Студија од 2021 година покажа дека цвеклото содржи соединенија наречени беталаини за кои е докажано дека помагаат во намалување на воспалението.

„Цвеклото може да се пече, вари или ренда сирово во салати, нудејќи уникатна земјена сладост заедно со антивоспалителни својства“, објаснува Бест.

Таа наведува дека нивните нитрати можат да ги подобрат атлетските перформанси и да го подобрат протокот на крв, промовирајќи го кардиоваскуларното здравје.

Лук

Според студија од 2020 година, лукот содржи сулфурни соединенија и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалување на воспалението и заштита од хронични болести, вклучително и кардиоваскуларни болести.

Кромид

Кромидот содржи кверцетин, флавоноид кој има антиинфламаторно дејство. Исто така е богат со витамин Ц, кој може да помогне во намалување на воспалението и поддршка на имунолошката функција.

„Кромидот додава вкусна длабочина на јадењата и обезбедува кверцетин и други флавоноиди кои помагаат да се намали воспалението и да се подобри здравјето на срцето“, вели Бест.

Таа додава дека дополнително, нивните пребиотски влакна ги хранат корисни цревни бактерии, поддржувајќи го здравјето на варењето.

Целер

Целерот е нискокалоричен зеленчук богат со антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија. Експерименталните студии покажуваат дека целерот има антивоспалителни и антигабични својства за поддршка на општото здравје.

– Со својата крцкава текстура и благ вкус, целерот е сестран додаток на салати, супи и грицки – вели Бест.

Таа наведува дека целерот дава антивоспалителни и антиоксидантни својства.

– Неговите природни диуретски својства можат да помогнат во намалувањето на надуеноста и да го поддржат здравјето на бубрезите – додава нутриционистот.

Треба да знаете
Последни објави