Јагодите се омиленото сезонско овошје за многу луѓе. Нивниот животен век е многу краток и тие имаат тенденција брзо да се расипат. Сигурно сте забележале колку брзо јагодите можат да се влошат откако ќе ги купите. Сепак, постои еден трик кој ќе ви помогне да ја продолжите нивната свежина, а се што ви треба е бел оцет. За да ги зачувате јагодите, измијте ги во раствор од оцет. Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и во оваа смеса потопете ги јагодите пет минути. Оцетот ќе ги отстрани бактериите и спорите на мувла кои предизвикуваат гниење на овошјето. После тоа добро исплакнете ги, но не тријте многу и ставете ги на крпа да се исушат целосно. Потоа префрлете ги во пластична кутија со капак и чувајте ги во фрижидер. Вака складирани, јагодите ќе останат свежи до три недели, а не грижете се, нема да мирисаат на оцет! Белиот оцет е популарен конзерванс благодарение на неговата „оцетна киселина“ – супстанца што му дава на оцетот поларизирачки, лут мирис. Кога во него се ставаат овошје и друг зеленчук, нивната киселост исто така се зголемува и сите преостанати микроорганизми се убиваат во процесот.
Белиот оцет делува така што ја зголемува киселоста на овошјето, што го спречува растот на мувлата и ја продолжува свежината. Ако оцетот не ви е по вкус, можете едноставно да ги замрзнете јагодите.
Може да се чуваат во замрзнувач до 10 до 12 месеци и брзо да се одмрзнат во ладна вода. На тој начин, секогаш ќе имате јагоди за смути или како додаток на јогурт или житарки.