Кардиолозите открија кој вид на протеини јадат секој ден

Како што нашата мускулна маса се намалува со возраста, потребата за протеини се зголемува, но сепак, важно е да внимавате како го зголемувате внесот на протеини, бидејќи некои може да имаат корисен ефект врз здравјето на срцето, додека други го зголемуваат ризикот од болести доколку се консумираат во вишок.

Кога станува збор за подготовка на храна, сè е поздраво за срцето од длабокото пржење.

Инаку, млечните производи треба да се консумираат умерено, а внесот на црвено месо да се намали на неколку пати месечно. Исхрана која е добра за општото здравје и за која студиите покажуваат дека тоа е секако медитеранска, а особено се препорачува еден вид на протеини – растителен.

Јаткастите плодови, семките, житарките се одличен извор на растителни протеини.

Треба да знаете
Последни објави