Диетите со ниски јаглехидрати може да бидат корисни за некои луѓе, но нема причина целосно да се избегнува храна богата со јаглехидрати.
Јаглехидратите со години се „на лош глас“. Луѓето често ги поврзуваат со зголемување на телесната тежина, дијабетес тип 2 и многу други здравствени состојби.
Вистина е дека преработената храна богата со шеќер и рафинирани зрна имаат тенденција да не содржат важни витамини и минерали. Сепак, постои храна богата со хранливи материи и влакна која може да биде многу добра за вас.
Киноа
Киноата е хранливо семе кое стана неверојатно популарно меѓу потрошувачите кои се свесни за здравјето. Готвената киноа содржи 70% јаглехидрати, што ја прави храна со висок процент. Сепак, тоа е добар извор на протеини и влакна. Тoa е богатo со многу минерали и растителни соединенија и е поврзанo со различни здравствени придобивки, вклучително и подобрување на контролата на шеќерот во крвта и здравјето на срцето. Покрај тоа, тoa е без глутен, што го прави популарна алтернатива на пченицата за оние кои се на диета без глутен.
Овес
Овесот е неверојатно здраво цело зрно и е одличен извор на многу витамини, минерали и антиоксиданси. Суровиот овес содржи 70% јаглехидрати. Порција од 1 чаша (81 грам) содржи 54 грама јаглени хидрати, вклучувајќи 8 грама влакна. Тие се особено богати со специфичен тип на влакна наречени овесни бета глукан. Истражувањата покажуваат дека јадењето овес може да го намали ризикот од срцеви заболувања со намалување на нивото на холестерол.
Леќа
Суровата леќата содржи 75 грама јаглени хидрати, додека варената каша содржи околу 19,9 грама јаглени хидрати на 100 грама. Леќата е многу хранлива и содржи протеини и влакна. Исто така, има повеќе минерали и антиоксиданси од многу други житарки. Тоа е високо хранлива храна која содржи повеќе антиоксиданси и минерали од многу житарки. Не содржи глутен.
Банани
Бананите се популарно овошје кое луѓето обожаваат да го користат во различни рецепти. Една голема банана (136 грама) содржи околу 31 грам јаглени хидрати, или во форма на скроб или шеќер. Исто така, ова овошје е богато со калиум и витамини Б6 и Ц, а содржи и неколку корисни растителни соединенија. Благодарение на нивната висока содржина на калиум, бананите можат да помогнат во намалување на крвниот притисок и подобрување на здравјето на срцето.
Слатки компири
Слаткиот компир е вкусен и хранлив коренst зеленчук. Половина чаша (100 грама) пире, варен сладок компир со кора содржи околу 20,7 грама јаглени хидрати, кои се состојат од скроб, шеќер и влакна. Исто така е богат извор на витамин А, витамин Ц и калиум. Плус, тие се преполни со антиоксиданси, соединенија кои помагаат во неутрализирање на штетните слободни радикали во вашите клетки за да ве заштитат од хронични болести.