Здравите зглобови се важни за слободно движење и спортување без ризик од повреда.
Затоа, важно е да се грижите за нив, а според нутриционистот Максим Ефимов, некои неочекувани намирници можат да помогнат во тоа.
Според нутриционистите, за да ги одржиме зглобовите здрави, мора да ги вклучиме чорбите од коски во исхраната бидејќи содржат многу колаген.
Колагенот е протеин кој е клучна структурна компонента на многу ткива во телото, вклучувајќи ја кожата, коските, тетивите, лигаментите и ‘рскавицата. Овој протеин сочинува околу 30% од вкупниот протеин во човечкото тело, што го прави најзастапен протеин. Колагенот се состои од амино киселини, првенствено глицин, пролин и хидроксипролин, кои формираат долготрајни, силни влакнести структури. Тој е важен за здравјето на коските и зглобовите бидејќи помага во одржување на нивната структура и сила. Посебно е важен за ‘рскавицата која овозможува непречено движење на зглобовите.
Според Ефимов, добар избор е и ладната риба или која било храна богата со колаген, како пилешка кожа, супи од месо или чорби.
„Друг услов за одржување на здравјето на зглобовите е присуството на аскорбинска киселина во храната. Таа го претвора проколагенот во колаген“, истакна Ефимов. Тој истакна дека превенцијата е клучна за одржување на здрави зглобови.
„Кога некому ќе му биде дијагностициран артритис, веќе е доцна. За оваа болест нема лек, но одредени навики во исхраната можат да ги ублажат симптомите“, вели нутриционистот.
Симптомите на артритис вклучуваат болки во зглобовите, осетливост и вкочанетост, воспаление во и околу зглобовите, ограничено движење на зглобовите, топла и црвена кожа над погодениот зглоб и мускулна слабост и губење. Ако ги почувствувате овие симптоми, треба да разговарате со вашиот лекар.