Подготовката на зимница, можеби, звучи како сериозен кулинарски потфат, но многу е едноставно ако следите неколку едноставни правила.
Секако, започнете со рецепти со кои нема да погрешите, а сигурни сме дека со секоја зачувана тегла ќе бидете посамоуверени и полесно ќе се одлучувате за покомплицирани комбинации, пишува „Пун куфер“.
Има безброј детали и комбинации, но основите ќе ги научите веднаш. Ова се пет работи кои треба да ги имате на ум уште пред да започнете со подготовка на зимницата, а сигурни сме дека веднаш ќе ги усвоите и ќе бидете подготвени за поголеми предизвици.
Плодовите мора да бидат зрели и здрави
Ако не се придржувате до ова правило – вашиот труд е залуден. Овошјето од кое правите џем или зеленчукот што ќе го киселите мора да биде зрело, но не презрело, и не смее да биде расипано. Едно лошо овошје ќе ви ја уништи целата зимница, затоа внимателно проверувајте еден по еден. Внимателно измијте ги и исушете ги сите овошја пред да ги чувате за зимата.
Стерилизирајте ги теглите и приборот
Стерилизирајте го приборот што ќе го користите и теглите во кои ќе ја чувате зимницата. Ова можете да го направите така што сè добро ќе измиете со детергент и ќе исплакнете со топла вода.
Секако, можете да користите и стари тегли, само добро сварете ги и исушете ги во рерна (на 70 степени). Добро би било да добиете нови капаци, но задолжително стерилизирајте ги и нив. Исто така, дезинфицирајте ја работната површина на која ќе работите и задолжително добро измијте ги рацете.
Користете природни конзерванси
Солта, шеќерот и оцетот се најчесто користените природни конзерванси кои се додаваат во храната за да се спречи нејзиното расипување. Солта и оцетот се одговорни за вкусот на зимницата, но ја спречуваат и активноста на микроорганизмите.
Босилекот, рен, рузмарин, анасон, ловоров лист, црниот пипер и лукот се, исто така, природни конзерванси , па се додаваат во зимската храна не само за да се подобри и збогати нејзиниот вкус, туку и да се уништат бактериите во храната и да се спречи нивниот раст.
Пастеризацијата (не) е потребна
Во случај на варени зимски џемови, не е потребна пастеризација доколку топлата смеса веднаш ја истурите во стерилизирани тегли. Потоа само завиткајте ги во густа крпа и оставете ги да се изладат.
Пастеризацијата е неопходна за зимскиот зеленчук кој не е сварен, а тоа ќе го направите со загревање на наполнетите тегли. Температурата ќе зависи од киселоста на зеленчукот што го подготвувате, така што на оние со ниска киселост (грашок, морков, компир) ќе им треба температура од околу 120 степени, а на оние со висока и средна киселост (домати, јаболка, круши, праски , кисели краставички, кисела зелка) ќе се обработуваат со врела вода.
Правилно складирање на зимницата
Никогаш не ги полнете шишињата до врвот, туку оставете најмалку 2 сантиметри до капакот. Чувајте ги наполнети на суво, темно и ладно место. Периодично проверувајте го замрзнувачот и фрлете ја целата тегла ако забележите и најмал знак на расипување. Откако ќе ја отворите теглата, чувајте ја во фрижидер.