Зимата не може да се замисли без кисела зелка и не е ни чудо кога од неа се прават разни специјалитети кои се незаменливи на нашите трпези.
Освен што е многу вкусна, киселата зелка е и исклучително здрава. Тој е вистински извор на витамините Ц и К, кои идеално го зајакнуваат имунитетот во зимските денови. Се верува дека консумирањето само 100 грама кисела зелка дневно го намалува ризикот од настинка за два пати.
Доколку сакате да ја направите најубавата кисела зелка, покрај добар избор на состојки за подготовка, многу е важно кога ќе ја ставите. Се препорачува киселата зелка да се стави кон средината на октомври.
Процесот на биоферментација во кисела зелка бара температурите да бидат стабилни без преголеми осцилации, од 18 до 21 степен. Најдоброто место за складирање на зелката е во подрумот, каде што нема премногу температурни разлики, како што не е случај ако ја чувате на балкон.
Во овие временски услови, зелка брзо и лесно се кисели, па нема потреба да се брзате со подготовка. Ферментацијата на кисела зелка обично трае до четири недели, па ако се одлучите за овој процес на крајот на септември, можете да сметате на вкусна кисела зелка уште во октомври или почетокот на ноември.