Летна тава за ручек која ќе ја правите секој ден

СОСТОЈКИ:

150 гр. кељ

1 тиквичка

2-3 лажици магдонос

4 јајца

1 кромид

3 чешни лук

1 шолја млеко

1 лажица брашно

½ шолји сланина

малку бибер

сол

маслиново масло

ПОДГОТОВКА:

Се мие кељот се вари со малку сол околу 7 минути, па се цеди.

Се сече ситно.

Во тава се става масло и ситно сечен кромид, па сланината ситно сечена, па лукот.

Се пржи заедно 3-4 минути.

Се додава и кељот ситно исечен, се додава и ренданата тиквичка.

Се вари околу 10 минути.

Се додава и брашно и се остава малку да се пропржи, со постепено додавање млеко , по што ќе стане густ ручекот.

Ставете и зачини и магдонос и мешајте.

Нека се олади, па ставете ја во подмачкан плех на 180 степени околу 40 минути.

Треба да знаете
Последни објави