Сите ги знаат придобивките од кокосовото масло, но многу помалку луѓе знаат како да го користат кокосовото брашно.
Кокосовото брашно е вкусна, здрава алтернатива на другите типови на брашно. За жал, името може да биде малку чудно, бидејќи овој производ нема традиционални карактеристики на брашно.
Како да користите кокосово брашно?
Важно е да се запаметите дека кокосовото брашно не поседува својства на пченично брашно. Најдобро е да го користите во следниве пропорции: 75% пченично брашно и 25% кокосово брашно. Кокосовото брашно апсорбира повеќе вода отколку пченичното брашно. Затоа ќе мора да додадете малку повеќе вода за рецептот.
Најдобро е да го чувате во херметички затворен сад на суво и темно место. Чувајте го во фрижидер 6-12 месеци.
Интересно е дека кокосовото брашно содржи 10 пати повеќе влакна од пченичното брашно.