Јапонското јаболко е егзотично овошје со сладок вкус сличен на кајсија, а неговиот изглед наликува на домат. Потекнува од Кина и Јапонија, а се одгледува и на нашите простори.
Јапонското јаболко е богато со минерали како што се калиум, магнезиум, калциум и фосфор, како и витамини Б, Ц и Е и амино киселини како лизин, аланин и триптофан.
Персимот содржи и витамин А, бета каротен и лутеин, кои успешно го зајакнуваат имунитетот и делуваат како антиоксиданти.
Јапонското јаболко е исклучително лековито и може да се користи за ублажување на високиот крвен притисок, болести на црниот дроб и жолчката, како и бронхијални заболувања и сува кашлица. Исто така, диеталните влакна што ги содржи помагаат за подобро варење и лекување на запек, воспаление на цревата и разни стомачни заболувања како гастроентеритис.
Поради посебниот нутритивен состав, редовното консумирање јапонско јаболко од може да спречи појава на одредени болести и да го подобри здравјето на организмот.
Го спречува оштетувањето на клетките
Јапонското јаболко содржи антиоксиданси кои го штитат телото од ефектите на оксидативниот стрес. Антиоксидансите на тој начин го зајакнуваат имунитетот, кое потоа полесно се брани од болести. Последиците од оксидативниот стрес се поврзани со хронични срцеви заболувања и разни видови на рак.
Исто така, јапонското јаболко содржи висок процент на витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот и на тој начин го штити организмот од инфекции и слободни радикали.
Го одобрува видот
Јапонското јаболко е одличен извор на витамин А, кој е важен елемент за одржување на здрав вид. Едно овошје содржи 55% од препорачаната дневна доза на витамин А, а содржи и лутеин и зеаксантин.
Истражувањето, како она од 2016 година објавено во научното списание Журнал за офталмологија, ја нагласува важноста на лутеинот и зеаксантинот во превенцијата на многу болести на очите, како што се губење на видот, макуларна дегенерација и катаракта.
Тоа се каротеноидни пигменти кои го поттикнуваат видот и здравјето на очите.
Помага во борбата против срцевите заболувања
Јапонското јаболко содржи висок процент на диетални влакна, феноли и минерали, кои се многу пожелни за одржување на здравјето на циркулаторниот систем.
Некои од флавоноидите што ги содржи јапонското јаболко се кемпферол и кверцетин, за кои е познато дека придонесуваат за здравјето на крвните садови и срцето.
Соединенијата на танини, кои обично му даваат на овошјето горчлив и адстрингентен вкус, можат да го намалат крвниот притисок. Некои од нив, кои се наоѓаат во persimmon, се галска и танинска киселина.
Го помага варењето
Диететските влакна се клучни за добрата функција на дигестивниот тракт. Тие го стимулираат варењето преку стимулирање на цревните мускули бидејќи телото не може да ги свари.
Исто така, можат да влијаат на апсорпцијата на некои хранливи материи од храната, па можат да имаат улога во намалувањето на концентрацијата на гликоза и „лошиот“ холестерол во крвта, истакнуваат експертите од здравствениот портал Healthline.
Помага при здраво слабеење
Диететските влакна кои ги содржи се клучни за здраво слабеење бидејќи го намалуваат апетитот и го регулираат варењето. Регулирањето на варењето е особено важно, бидејќи така се намалува чувството на надуеност, а штетните материи ефикасно се елиминираат од телото.
Јапонското јаболко не содржи масти и го забрзува метаболизмот, а особено е корисно при физичка активност бидејќи содржи многу шеќер кој дава енергија.
Јапонско јаболко – како да го јадете?
Пред да го конзумирате овошјето, треба да биде целосно зрело, во спротивно ќе има адстрингентно и горчлив вкус.
Јапонското јаболко може да се консумира свежо, сушено или варено. Пожелно е да се олупи кожата при консумирање, а еден од поедноставните начини е јаболкото да се преполови и потоа да се јаде месото со лажица.
Јапонското јаболко не треба да го консумирате на празен стомак бидејќи може да предизвика дијареа придружена со зголемено губење на вода од телото. Пожелно е јапонското јаболко да се консумира после обилен оброк.
Сувото јапонско јаболко можете да го консумирате во разни десерти, во овесна каша или со јогурт.