Кромидот е една од најчестите и најкорисните состојки во кујната. Им дава арома и вкус на многу јадења и има бројни здравствени придобивки. Кромидот, сепак, има една непожелна карактеристика – не расплакува кога ќе го исечеме. Зошто е тоа така?
Кромидот е составен од многу слоеви клетки кои содржат различни хемикалии. Кога кромидот се оштетува со сечење, некои од овие хемикалии се ослободуваат во воздухот и доаѓаат во контакт со нашите очи.
Една од хемикалиите во кромидот е син-пропантиал-ес-оксид , кој всушност е гас кој ги иритира очите. Овој гас се произведува кога ензимот алиназа, кој се наоѓа во клетките на кромидот, се меша со сулфоксиди, кои исто така се присутни во кромидот. Оваа хемиска реакција се случува брзо и создава многу гас што се шири околу нас.
Кога син-пропантиал-ес-оксид ќе стигне до нашите очи, тој реагира со водата на површината на окото и формира сулфурна киселина. Сулфурната киселина е многу силна и ги гори очите. Нашето тело има заштитен механизам кој се обидува да ја неутрализира киселината и да ја исфрли од окото. Тој механизам е лакримација. Солзите содржат вода, соли и ензими кои ја разградуваат киселината и го чистат окото. Но, солзењето предизвикува и црвенило, печење и чешање на окото, што е непријатно и го попречува сечењето кромид и други работи при подготовката на храната.
Како да престанете да плачете кога сечете кромид
Кромидот е здрава и вкусна храна која заслужува да биде дел од нашата исхрана. Иако не расплакува кога го сечеме, тоа не треба да не обесхрабрува да го користиме во готвењето. Со неколку трикови и совети, можеме без солзи да исецкаме кромид и да уживаме во неговите благодети.
-Остриот нож попрецизно ќе ги исече клетките на кромидот и ќе ослободи помалку хемикалии во воздухот. Остриот нож исто така ќе го намали времето потребно за сечење на кромидот и изложеноста на нашите очи на иритирачкиот гас.
-Изладете го кромидот пред да го исечете, така што ќе има помалку активни ензими и сулфоксиди и ќе произведува помалку гас. Кромидот може да се стави во фрижидер неколку часа или во замрзнувач половина час пред да се сече. Треба да се внимава да не се замрзне премногу кромидот, бидејќи тоа ќе влијае на неговата текстура и вкус.
-Сечкањето кромид во близина на извор на водена пареа е уште еден трик кој ќе спречи гасот да стигне до очите и да предизвика иритација. Кромидот може да се исечка покрај тенџере со врела вода или електричен котел.
-Особено чувствителните луѓе треба да носат заштита за очи. Очилата или маската физички ќе го блокираат гасот да стигне до очите и да предизвика солзење. Ова е веројатно најефективниот начин да се спречи плачењето, но може да биде и непрактичен и непријатен.
-Ако додадете киселина или база на кромидот, тоа ќе ја промени pH вредноста на кромидот и ќе ја попречи хемиската реакција што го создава гасот. Кромидот може да се попрска со сок од лимон, оцет или вино пред да се сече. Исто така, кромидот може да се натопи во солена вода или млеко неколку минути пред да се сече.
Лековити својства на кромидот
Кромидот содржи соединенија, феноли, кои делуваат како антиоксиданти и ја намалуваат активноста на слободните радикали во телото. Надворешните слоеви на кромидот се побогати со антиоксиданси од центарот, велат авторите на студијата објавена во Журналот за наука и технологија за храна.
Покрај тоа, кромидот е евтина храна со која можете брзо да го постигнете препорачаниот дневен внес на овошје и зеленчук.
Една неодамнешна студија во списанието Nutrition and Cancer покажа дека жените кои често консумираат кромид и лук имаат помал ризик од развој на рак на дојка. Причината за тоа се состојките на кромидот, ес-алилмеркаптоцистеин и кверцетин, кои го забавуваат ширењето на клетките на ракот, пишува Shape.
Луѓето кои јадат лук и кромид исто така имаат помал ризик од развој на отпорност на инсулин, сугерира истражувањето објавено во Журналот за хербална медицина. Здравите нивоа на инсулин помагаат да се контролира нивото на шеќер во крвта, така што дијабетесот тип 2 може да се спречи преку диета.