Секоја година, американското списание U.S. News & World Report објавува рангирање на најдобрите диети за различни цели и потреби. Оваа листа се заснова на оценки на експерти од областа на медицината, исхраната и јавното здравје, кои земаат предвид различни критериуми, како што се исхраната, ефективноста во слабеењето, безбедноста и леснотијата на придржување кон диетата.
За 2023 година, медитеранската диета повторно го освои првото место во категоријата Најдобра севкупна диета, како и во категориите Најдобра диета за здрава исхрана, Најдобра диета базирана на растенија, Најдобра диета за дијабетичари и Најлесна диета за следење.
Медитеранската исхрана е начин на исхрана кој се заснова на традиционалната храна и обичаите на луѓето кои живеат покрај Средоземното Море. Оваа диета е богата со овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови, риба, маслиново масло и зачини, а има малку црвено месо, преработена храна, шеќер и сол. Медитеранската исхрана е позната по многуте здравствени придобивки, како што се намалување на ризикот од срцеви заболувања, дијабетес, рак, деменција и дебелина.
Ова не е првпат медитеранската исхрана да ја добие оваа престижна титула. Имено, оваа диета шеста година по ред е прогласена за најдобра диета од News & World Report, кој го покажува неговиот квалитет.
Медитеранската исхрана исто така доби високи оценки и признанија од други реномирани организации и институции, како што се Светската здравствена организација, Американското здружение за срце и УНЕСКО.
Правилата на медитеранската исхрана
Медитеранската исхрана е повеќе од само начин на исхрана, таа е начин на живот кој промовира здравје, уживање и рамнотежа, тврдат експертите.
Се заснова на традиционалната храна и обичаите на луѓето кои живеат покрај Средоземното Море.
Некои од основните правила на оваа диета се:
-Јадете секојдневно – зеленчук, овошје, јаткасти плодови, семки, мешунки, компири, цели зрна, леб, зачини, риба, морска храна и маслиново масло.
-Јадете умерено – пилешко, јајца, сирење и јогурт.
-Јадете ретко – црвено месо.
Избегнувајте – додаден шеќер, рафинирани житарки, транс масти, рафинирани масла, преработено месо и високо преработена храна.
Храна што се користи во медитеранската исхрана
-Зеленчук: домати, тиквички, краставица, спанаќ, кељ, маслинки, брокула, моркови, кромид, компири, слатки компири, репа итн.
-Овошје: портокали, мандарини, банани, јаболка, грејпфрут, калинки, праски, дињи, круши, јагоди, смокви, лубеница итн.
-Јаткасти плодови и семки: бадеми, ореви, макадамија, лешници, индиски ореви, семки од сончоглед, семки од тиква итн.
-Мешунки: грашок, грав, леќа, соја, хумус итн.
-Цели зрна: хељда, јачмен, овес, киноа, кафеав ориз, леб од цели зрна итн.
-Зачини: босилек, оригано, рузмарин, мајчина душичка, магдонос, ловоров лист, лук, ѓумбир, куркума, цимет итн.
-Риба и морски плодови: лосос, туна, сардини, скуша, харинга, треска, лигњи, ракчиња, школки, остриги итн.
-Маслиново масло: екстра девствено или девствено.
-Пилешко, јајца, сирење и јогурт: по можност посно или со малку маснотии.
-Црвено месо: говедско, свинско, јагнешко, телешко итн. (ограничете се на еднаш или двапати месечно).