Понекогаш е поисплатливо да се земе обичен зеленчук отколку да се плати повеќе за лошо маслиново масло. Цената дефинитивно не е единствениот критериум по кој треба да изберете маслиново масло, особено ако не го купувате директно од производителот, туку во продавници. Рафтовите во маркетите се полни со разни видови, декларирани на различни начини, увезени некаде од Европа и пошироко, и често мешани со други видови на масло или направени од неквалитетни суровини.
Во тие случаи понекогаш е поисплатливо да се земе обично растително масло отколку да се плати повеќе за лошото маслиново масло. Но, познавачит велат дека со неколку трикови сепак може да се избере оној производ кој нуди најдобар квалитет за парите меѓу понудените производи. На пример, производителите често го додаваат префиксот премиум на маслата, но ако на етикетата нема индикација дека е екстра девствено масло, тоа е полошо масло, па затоа треба да внимавате да не го преплатите. Исто така, треба да внимавате да не мешате екстра девствено масло со девствено масло, кое има малку повеќе слободни масни киселини и е генерално е со послаб квалитет. Сите оние масла кои не се девствени или екстра девствени најчесто носат ознака „маслиново масло“ или „маслиново масло за готвење“, а се создаваат како мешавина од обично и девствено масло и немаат богат вкус.
Кога купувате, треба да барате информации за годината на жетва, иако производителите ретко го пишуваат тоа. Истовремено, треба да се придржува до правилото дека најдобро е да се консумираат оние чија жетва не е повеќе од две години. Препорачливо е да се избегнуваат маслата во проѕирните шишиња бидејќи имаат поголеми шанси да се умирисани. На полиците може да се најде и масло од маслинова комина, кое обично има многу ниска цена, но и многу слаба хранлива вредност.