Потопувањето на јаткастите плодови во вода пред консумирање е стара практика која често се смета добра за здравјето. Долго време натопуваме бадеми и индиски ореви, а во последно време се почесто се натопуваат и ореви, што предизвикува големо внимание поради здравствениот потенцијал што го имаат оревите, пренесува Тајмс оф Индија.
Оревите се исклучително богати со хранливи материи, од омега-3 масни киселини, протеини, влакна, антиоксиданси како витаминот Е и есенцијални минерали како што е магнезиумот. Нивниот уникатен профил на хранливи материи го поддржува здравјето на мозокот, го намалува холестеролот и придонесува за целокупната благосостојба.
Чинот на натопување на оревите пред јадење можеби е вкоренет во традицијата, но образложението е длабоко вкоренето во науката. Имено, оревите, како и многу јаткасти плодови, содржат природни соединенија кои ја инхибираат активноста на ензимите и можат да го отежнат нивното варење. Натопувањето на ова овошје помага да се неутрализираат овие соединенија, разградувајќи ги ензимите кои можат да ја попречат апсорпцијата и варењето на хранливите материи.
Со тоа што ја омекнува текстурата на оревот и го олеснува џвакањето, натопувањето го подобрува вкусот на оревот.
Натопените ореви може да бидат понежни за стомакот, намалувајќи го ризикот од варење што некои луѓе може да го доживеат кога јадат сурови ореви. За оние со чувствителен стомак, ова може да ги промени работите и да им овозможи без проблем да уживаат во јаткастите плодови.
Список на хранливи материи во оревите
Списокот на хранливи материи кои се наоѓаат во оревите е како хранлива ризница: омега-3 масни киселини, антиоксиданси, витамини и минерали.
Натопувањето не само што ја олеснува апсорпцијата на овие хранливи материи, туку може и да ја зголеми нивната моќ. Омега-3 масните киселини, познати по нивните здрави својства за срцето, полесно се апсорбираат кога оревите се натопени, со што се зголемуваат придобивките од кардиоваскуларниот систем. Антиоксидансите стануваат подостапни, помагајќи во борбата против оксидативниот стрес и воспалението, додека витамините и минералите придонесуваат за подобрување на општото здравје.
Накратко, со вклучување на натопени ореви во вашата исхрана, можете да ги максимизирате нивните придобивки. Така, тие стануваат полесни за варење. Експертите проценуваат дека оревите треба да се киснат 6 до 8 часа пред да се консумираат за оптимално да се искористат сите нивни придобивки. Во просек, здрав човек може да јаде 3 до 4 натопени ореви или не повеќе од мала шака ореви дневно.
Повеќето луѓе сакаат да консумираат натопени ореви како закуска, но можете да ги додадете во некои јадења за да ги искористите придобивките.