Витамин Е: Зошто е важен и во која храна се наоѓа

Витаминот Е е есенцијална хранлива материја која игра важна улога во многу функции во човечкото тело и здравје, а одредени намирници го содржат. Овој витамин е моќен антиоксиданс кој помага во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали. Покрај тоа, витаминот Е игра клучна улога во имунолошкиот систем, регулирање на воспалението, згрутчување на крвта и производство на црвени крвни зрнца.

Исто така е суштинска хранлива материја, што значи дека телото не ја произведува и мора да ја внесувате преку исхраната. Сепак, важно е да се напомене дека прекумерните додатоци во исхраната со овој витамин може да доведат до проблеми со срцето, па како и колку го користите е исклучително важно.

Некои истражувања сугерираат дека витаминот Е може да помогне да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести преку регулирање на крвниот притисок и намалување на воспалението.

Како моќен антиоксиданс, витаминот Е е суштинска хранлива материја потребна за оптимално здравје.

Овој витамин се наоѓа во широк спектар на храна, вклучувајќи масло од лешник, авокадо, спанаќ, лосос и пире од тиква, што го олеснува вклучувањето во вашата исхрана како дел од здрав и балансиран начин на живот. Во продолжение ви претставуваме дел од намирниците.

Храна богата со витамин Е

Јаткасти плодови

Оревите се одличен извор на витамин Е, како и други хранливи материи како омега-3 масни киселини и антиоксиданси.

Постојат многу начини на кои можете да ги вклучите јаткастите плодови во вашата исхрана. Можете да ги јадете сирови, печени, додадени во салати, житарки или смути. Сепак, важно е да се консумираат умерено поради нивната висока калорична вредност.

Сончоглед

Семките од сончоглед се уште еден одличен извор на витамин Е и може да се јадат како ужина или како додаток во различни јадења. Совршени се за мешање во грицки како гранола или микс – или ако сакате нешто солено, можете да посипете семки од сончоглед на вашата омилена салата или да ги измешате во грчки јогурт, како што сугерираат експертите.

Зелен лиснат зеленчук

Зеленчукот како спанаќот, кељот и блитвата исто така содржат витамин Е, заедно со други важни хранливи материи како витамините А и К.

Авокадо

Оваа овошна суперхрана не само што е богата со здрави масти, туку и со витамин Е, кој го поддржува здравјето на кожата и имунолошкиот систем.

Витаминот Е во авокадото делува како моќен антиоксиданс кој помага во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали. Може да помогне во спречување на разни болести и одржување на општото здравје.

Мешунките

Грашокот, леќата и наутот се мешунки и намирници кои се богати со витамин Е и лесно можат да се додадат во различни јадења.

Треба да знаете
Последни објави