Диететичарка предупредува за три намирници кои ги затнуваат артериите

Здравата исхрана е една од најважните компоненти на здравиот живот во целина. Речиси е невозможно да се прецени влијанието што исхраната може да го има врз кардиоваскуларниот систем. Иако има многу намирници здрави за срцето што треба да ги додадеме во нашите чинии, има и голем број нездрави опции што треба да ги избегнуваме ако сакаме поздраво срце и помал ризик од болести.

Особено, многу храна богата со масти може да претставува сериозен ризик за вашето артериско здравје и да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести. Диететичарката Лиза Ендрјус издвои четири намирници кои се штетни за здравјето на срцето.

 Сланина

Сланината е омилена храна за многу луѓе. Сепак, може да има сериозни недостатоци кога станува збор за здравјето на срцето. Ендрјус ја идентификува сланината како главен виновник за затнување на артериите, поради висока содржина на заситени масти и натриум.

„Полна со заситени масти и натриум, говедската или свинската сланина е една од најлошите причини за затнување на артериите. Заситените масти го тераат црниот дроб да произведува повеќе холестерол, што може да доведе до атеросклероза (стврднување на артериите)“, изјави таа за SheFinds.

Заситените масти го зголемуваат нивото на ЛДЛ холестеролот, кој често се нарекува „лош“ холестерол. Овој вишок на ЛДЛ холестерол може да се акумулира во ѕидовите на артериите, што доведува до формирање на наслаги. Со текот на времето, овие наслаги може да ги стеснат и зацврстат артериите и да придонесат за атеросклероза.

Полномасен сладолед

Иако сладоледот може да изгледа како безопасно задоволство, Ендрјус предупредува на неговото консумирање поради неговите штетни ефекти врз здравјето на артериите. „Покрај заситените масти, сладоледот со полномасни маснотии е исто така богат со шеќер, што може да ги направи вашите артерии лепливи и со поголема веројатност да создаваат наслаги и маснотии“, вели таа.

Прекумерното внесување шеќер може да доведе до бројни здравствени проблеми, вклучувајќи отпорност на инсулин и воспаление, кои се фактори на ризик за атеросклероза.

Понатаму, комбинацијата на заситени масти и шеќер може да доведе до формирање на лепливи материи во крвта, познати како триглицериди. Овие триглицериди можат да придонесат за акумулација на наслаги во артериите, дополнително стеснувајќи ги и зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања.

Крофни

Крофните се омилен избор за појадок за многу луѓе. Сепак, овие слатки задоволства можат да имаат штетен ефект врз здравјето на артериите и работата на срцето. „Повеќето содржат само рафинирано брашно, шеќер и масти, кои можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта и да го зголемат ризикот од дијабетес, кој сам по себе е фактор на ризик за срцеви заболувања“, објаснува диететичарката.

На рафинирано брашно му недостасуваат влакна и есенцијални хранливи материи, што предизвикува брзи скокови на шеќерот во крвта. Овие шила може да доведат до отпорност на инсулин и воспаление, кои се клучни фактори за атеросклероза.

Исто така, содржината на маснотии во крофните, обично во форма на нездрави транс масти или заситени масти, може дополнително да го подигне нивото на ЛДЛ холестерол и да промовира формирање на артериски наслаги. Комбинацијата од рафинирано брашно, шеќер и нездрави масти во крофните значително придонесува за ризикот од срцеви заболувања доколку се консумираат редовно.

„Ако навистина сте за крофни, можете да јадете една или да ги прескокнете оние полни со крем“, советува Ендрјус.

Така, да се даде приоритет на изборите за здрава храна за срцето е клучот за целокупната благосостојба. Диететичарката тврди дека можеме да преземеме проактивни чекори кон заштита на нашите артерии и одржување на здравјето на нашите срца со исфрлање на овие намирници од нашата исхрана.

Треба да знаете
Последни објави